Šta se krije iza viška kilograma?

Picture of Jovana Jevremović

Jovana Jevremović

Mentor u procesu lične transformacije i procesu mršavljenja

Ne znam zašto ali naša psiha voli da započne nešto ponedeljkom, prvog u mesecu. Ja sam se danas, nakon dve nedelje pauze, vratila na treninge. I baš sam srećna zbog toga, jer je veoma težak period iza mene. Što i tebi želim. Da započneš bar jednu promenu danas i da joj posvetiš vreme tokom marta. Šta god da je to za tebe i koliko god ti delovalo malo, samo ostani dosledna i ponavljaj je dok ne pređe u naviku. To će ti dati veliku motivaciju a i osećaj ponosa da i te kako možeš. Mislim da je za svaki početak najvažnije to, a ne da započnemo sto stvari odjednom. 

Verujem da si I sama dovoljno upoznata kako loše navike utiču na kvalitet tvog života i tvoje opšte nezadovoljstvo ili zadovoljstvo.

Ako pretpostavimo da osoba koja je nezadovoljna želi da dođe do osobe koja je zadovoljna i da joj je to cilj, moramo napraviti neizostavne korake odnosno konkretne akcije. I da, ti koraci će ponekad do zla boga biti dosadni, naporni, neprijatni, bolni, izazvaće otpor i negodovanje u nama i sl. ali hej, seti se koja je razlika od nezadovoljstva do osećaja zadovoljstva. Da je lako i prijatno, ceo svet bi bio zdrav, nasmejan i bez ikakvih problema.

Pošto to nije moguće hajde da vidimo šta jeste?

Prvo i osnovno da obratimo pažnju na spoznaju i osvešćivanje uzroka (okidača, trigera, situacija i sl.) koji te teraju da jedeš više nego što ti treba i zbog čega si se ugojila. Pa će tako nekome okidač za dobijanje viška masnih naslaga biti promena posla, nekome lični gubitak, nekome nezadovoljstvo partnerom, nekome pritisak oko toga šta će ko reći za naše ponašanje i želja da udovolji svima, pa tako nikome neće biti dobar, kao ni samom sebi.

Opet, drugima može biti uzrok negativan komentar iz okruženja, intimno i bolno pitanje, petljanje u život, nametanje ili ucenjivanje, pritisak oko previše obaveza, a vrlo često i previše nadražaja u vidu nepotrebnih informacija.

Nekome će okidač biti stari obrazac (model) ponašanja od kog ne može da se odlepi, nekome uverenje kog nije svestan kao npr. „hrana se ne baca (ako u detinjstvu nismo imali dovoljno ili smo učeni tako)“, ili „možeš da dobiješ to i to ako pojedeš sve iz tanjira“ pa jedemo dok ne osetimo kao da ćemo puknuti i mnoga druga, zatim nedovoljno vere u sebe i svoje odluke, nepoštovanje sebe i umanjenje lične vrednosti i postignuća, nekome preintenzivna količina emocija koje ne zna da imenuje, prepozna i proživi, kao i samokritičnost ili težnja savršenosti i perfekcionizmu iza čega se često krije duboka nesigurnost i neprihvatanje sebe i svojih mana kao i vrlina.

Naravno, trenuci dosade, nervoze, svakodnevnog stresa, brige i strahovi koje svi imamo su česti okidači da se pojede čokolada, sladoled, čips ili bilo koja druga visokokalorična a nutritivno jako siromašna hrana koja polako ali sigurno slabi naše zdravlje jer nije izuzetak već svakodnevna konzumacija. Uzroci preterivanja u ishrani mogu biti i prijatne emocije, kada želimo da se opustimo i proslavimo nešto pa se častimo, kao i neke promene na kojima smo dugo radili poput preseljenja, završenog ispita, promene posla i sl. 

Da li je to u redu?

Naravno da nije jer hrana ne treba da služi kao utočište, sigurno mesto, ili alat za postizanje zadovoljstva. Ne sme da služi kao zamena za ono što nam u tom trenutku fali. Na ovaj način, zloupotrebom hrane, ti dobijaš ne samo višak kilograma, već stičeš i loše navike ili produbljuješ svoje probleme koje dugoročno vode narušavanju onog najvrednijeg što imaš – zdravlja. I to ne mislim samo na telo i fizičko zdravlje, izgled već prevashodno mentalno zdravlje koje je dugoročno važno jer šalješ sebi poruku da nisi dovoljno vredna, dobra i da ne zaslužuješ bolje.

Ovo su misli, i na njih itekako možeš i moraš da utičeš ti. Niko drugi nema tu moć da nas promeni ili popravi do nas samih.

Za pronalaženje uzroka zašto smo se ugojili potrebno je vreme i želja za dugoročnom promenom, a to znači da ćemo se potruditi da vidimo širu sliku a ne samo šta smemo a šta ne da jedemo, kako se kombinuje hrana, koji trening i vežbe najbolje tope salo na stomaku, butinama i listovima itd. U tom procesu ćeš doći i do odgovora i lične spoznaje kako najlakše da smršam jer to ionako zavisi isključivo od tebe.

Na koji način konkretno spoznati uzroke  i na koji način uvesti zdravije navike u svoj život tako da ostanu dugoročno održive možeš postići kroz program podrške Veliki Izazov o kom vise informacija možeš pronaći na ovoj stranici.

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Prijavi se i preuzmi

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use