Nemam podršku ne mogu sama!

Jovana Jevremović

Jovana Jevremović

Mentor u procesu lične transformacije i procesu mršavljenja

RANIJE

Nebrojeno puta kada sam se osećala tužno, usamljeno, očajno i bespomoćno tražila sam podršku, naravno od mojih najbližih.
I sve to što bi oni rekli je itekako zvučalo smisleno, ali oni ne razumeju.
Oni ne razumeju „Znam ja sve to, ali ne mogu!“
Ovu rečenicu sam suprugu izgovorila bezbroj puta kroz tri godine mog pakla, očaja i začaranog kruga počinjanja i prekidanja.
Nekada su me upravo njihovi saveti „Kad ćeš na dijetu? Kad ćeš na trening? Zašto ne počinješ, stradaće ti zdravlje? Šta čekaš, nije ti teško, samo probuši kašiku…“ činili još očajnijom, depresivnijom i umesto da se pokrenem ja bih tonula na dno još dublje. 

Dugo sam im čak zamerala, ljutila se, svađala sa njima, ali posle toga sam bila još nesrećnija, jer znam da nisu oni krivi što se ja nalazim u svojoj muci.
Ja sam odgovorna, niko drugi.

Tek tada sam zapravo počela da razmišljam o tome koliko je pogrešno tražiti pomoć i podršku od osoba koje nikada nisu imale problem kao što je moj, koje nemaju pojma kako je to kad ne možeš da se pogledaš u ogledalo, kad ne možeš da potrčiš za detetom a da ti se ne zavrti u glavi, kad nemaš ništa da obučeš, a da iz njega ne preliva, ne žulja ili ne ocrtava. Ili od osoba koje su jake i koje su navikle da se bore za sebe, koje imaju brdo samopouzdanja i kojima sve ide lako u životu. 

I tako sam prestala da je tražim.
Umesto toga podršku sam počela da tražim upravo od žena koje prolaze isto kao i ja. Učlanila sam se u fb grupu podrške koja je tada bila aktivna, počela da čitam knjige koje će mi pomoći da bolje razumem sebe i svoje ponašanje, počela da pratim na društvenim mrežama ljude koji nisu isticali savršeno telo već upravo suprotno, koji su svojim primerom pokazivali da se promena dešava tek onda kada naučimo da prihvatimo sebe i da se menjamo iz ljubavi prema sebi, jer zaslužujemo bolje, više i kvalitetnije za sebe i od ovog života. 

 


DANAS 

Ne moraš sama.

Upravo zato sam odlučila da organizujem dve prijave godišnje kako bih napravila grupe žena koje će se međusobno podržavati i bodriti u isto vreme, baš iz razloga zato što jedna drugu najbolje razumete.

Mnogo je lakše kada znaš da ideš sa nekim ko prolazi iste izazove kao ti, iste borbe, iste muke jer razumeš da se to što prolaziš ne dešava samo tebi i da je to normalan deo procesa i da te osobe pored zaista istinski razumeju. Osećaš slobodu da pitaš sve što te muči, i da podeliš neke osećaje koje možda osobe u realnom okruženju i ne bi baš tako lako razumele jer ne prolaze to, ne znaju kako je. 

Takođe, mnogo je lep osećaj kada znaš da imaš sa kim da se raduješ, proslaviš svoje male svakodnevne uspehe, podeliš sreću i radost jer vidiš da se pomeraš, da ti ide. Znaš da će to motivisati još nekog da ostane uporan i dosledan svojoj odluci. 

A tek inspiracija! Kada svaka od vas podeli neki svoj recept, sliku ukusnog jela, neki trik, ili neki predlog za trening, knjigu, film ili vreme za sebe, motivacija zaista duže traje, a izgovori se smanjuju jer kad može neko drugi, možeš i ti. Vetar u leđa je ogromna podrška.

Nema poređenja, nema takmičenja, nema zavisti i ljubomore, jer vaša povezanost potiče iz čistog razumevanja da je svaka od vas deo ove ekipe tu sa istim ciljem. Da kroz proces upozna, prihvati i zavoli sebe i izgradi nov način života. Podrška i grupna energija koju možete dobiti iz grupe je bonus ovom programu koji nikako ne smete podceniti. Ali da bi ta energija koristila svima vama, mora biti dvosmerna. Dakle, svaka od vas mora uložiti svoj trudi i doprinos, i nešto što će od srca dati.

Plus, kroz obavezivanje sebi, meni i ženama iz grupe osetićeš veću odgovornost i želju da istraješ u svojoj odluci.

Grupa je Bonus dodatak programu, i nije naravno obavezno da budeš njen član ako ti tako više prija. Ali ja njenu moć nikad ne bih podcenila jer znam koliko je teško ići sama, a iz ove perspektive danas, itekako znam kako je lakše kada nisi sama. 

Više o detaljima programa imaš na ovom linku.

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Prijavi se i preuzmi

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use