Koraci kako da smršamo – intervju iz magazina Lepota i zdravlje

Jovana Jevremović

Jovana Jevremović

Mentor u procesu lične transformacije i procesu mršavljenja

Odakle krenuti?

Kao i na svakom početku vrlo je važno da znaš kuda si krenula, šta to počinješ, gde ideš? Šta te čeka na kraju tog puta, koji benefiti? Kako želiš da stigneš tamo? Da li ćeš držati dijetu ili ćeš uvesti dugotrajnije promene u svoj život? Šta su te dijete naučile i zašto si od prošle odustala?

Ovo je samo deo pitanja koje je važno da postaviš sebi u tom prvom razgovoru sa samom sobom, od kojeg sve počinje. Da bi znala koji je tvoj problem i kako da ga rešiš moraš prvo da ga osvestiš, zapišeš i podeliš na manje probleme i posvetiš se rešavanju jednog po jednog.

Odluka nastala iz jake želje i potrebe da promeniš ono što ti smeta da živiš svoj život onako kako ti želiš, kao i jasno definisan cilj gde si krenula su glavno oružje pomoću kog ćeš steći veštinu istrajnosti, strpljenja i na kraju rezultata.

Upoznavanjem sebe mi osvešćujemo svoje izgovore, svoje slabosti ali i prednosti i na osnovu svega toga rešavamo problem jedan po jedan a ne sve odjednom. Neke navike i uverenja smo sticali i živeli godinama i ne možemo ih promeniti za mesec dana.

Gde su najčešće zamke?

Najčešće zamke u procesu transformacije se javljaju na samom početku i to su:

– kada ne znaš gde si krenula i šta želiš da postigneš, samim tim je veći rizik od odustajanja kada naiđeš na malo težu prepreku.

– odabir dijete i pokušaj da ispoštuješ 10 novih pravila koja su najčešće besmislena, a sva zajedno donose mnoge promene odjednom i zbog toga su neodrživa. Uz svaku dijetu ide osećaj odricanja, zabrana, gladovanja kao nečeg što mora i izbacivanje većine hrane koju si do sada jela. Svi smo mi različiti i zato je važno da fokus bude na izgradnji zdravih navika koje nama lično odgovaraju.

– prevelika očekivanja, jer svako od nas želi što pre da izgubi višak i da dođe do idealnog i izvajanog tela, često birajući prečice i ekstremna rešenja poput gladovanja, preskakanja obroka pa čak i do potpunog izbacivanja celih grupa namirnica koje su nam važne za pravilno funkcionisanje našeg tela. Na taj način možeš dovesti svoje zdravlje do tačke odakle je povratak mnogo teži i zahteva lekarsku pomoć (gubljenje ciklusa, disbalans hormona, pad energije i pamćenja, gubljenja kose i sl).

– igra na sve ili ništa u smislu ako prekršiš neko pravilo sve pada u vodu, ti se vraćaš starim navikama, prejedanju, uz osećaj neuspeha, očaja i poljuljanog samopouzdanja, i svaki put ti je sve teže da kreneš ponovo,

– verovanje da postoje magična rešenja poput praškova, sokova i pilula. Jedini način da višak izgubiš je da budeš u kalorijskom deficitu odnosno da unosiš manje energije nego što ti je potrebno kako bi se višak masti smanjio. U tom smislu važno je samo koliko si hrane unela u toku 24h ukupno, a potpuno je nevažno kroz koliko obroka i u koje vreme. Kalorija ne zna koliko je sati i potpuno je nevažno da li si zadnji obrok imala u 18h ili 22h. Sve ono između je mnogo važnije od toga.

Kako ih prevazići?

Ako si shvatila da su te dijete uvek vraćale na početak i jo jo efekat, ako te ničemu nisu naučile i ako si se posle njih osećala kao isprana krpa i veliki neuspeh to samo znači da ne treba ignorišeš odgovor tvog tela i uma koji ti na taj način govor da to nije za tebe i da je vreme da otkriješ šta jeste.

Ako staviš fokus na brdo besmislenih pravila poput ne smem da jedem voće, slatkiši su strogo zabranjeni, hleb i testeninu sam izbacila, ne smem da jedem obojeno povrće uveče, krompir je zabranjen, ne smem da jedem posle 18h, moram svaki dan da treniram da bih sagorela kalorije inače neću uspeti ti si ispred sebe stavila bar 6 ogromnih izazova sa kojima se svaki dan boriš, ulaziš u stanje opterćenosti hranom i straha od hrane, kao i žudnje za svim onim što si jela celog života a sad ne smeš i vrlo brzo dolaziš do odustajanja jer više ne možeš da trpiš.

Takođe, svako gladovanje vodi prejedanju a potom i odustajanju. Ako želiš da smršaš, postićićeš uspeh samo punog stomaka. To znači da ćeš se uobročiti, pojesti svoju celu porciju, ne škrtariti i ostavljati namerno hranu u tanjiru, ne dosipati već imati svoju činiju salate da njome popuniš volumen želudca i osiguraš dugotrajniju sitost, kako ne bi uveče došla u situaciju da pregladniš i pojedeš sve što se nađe pred tobom.

Ako postepenim promenama i usvajanju zdravijih navika u ishrani dodaš i redovnu fizičku aktivnost koja ti prija i čini da se osećaš dobro u svom telu, kao i kvalitetan san i vreme za sebe makar 15 minuta dnevno da radiš u miru ono što voliš, i što ti puni baterije, oslobađa osećaj zadovoljstva vrlo brzo ćeš videti uspeh i prve rezultate.

Zašto je važna podrška? I gde je pronaći?

Podrška je izuzetno važna svakom ko je u procesu promena. Međutim neće svaka podrška biti od koristi. Nemoj je očekivati ili tražiti od osoba koje nisu prošle tvoju situaciju, jer one ne razumeju kako se osećaš i mogu iz dobre namere reći nešto što te može sabotirati i podstaknuti da čak i odustaneš. 

Glavni saveznik si sama sebi, ali ako vidiš da više ne znaš šta da uradiš i odakle da kreneš, jer si u ćorsokaku, potpuno je u redu da potražiš pomoć i podršku nekog ko ima rešenje za tvoju situaciju. Za mene je to bio psihoterapeut koji mi je pomogao da odredim jasan cilj i shvatim koji je moj problem, zatim personalni trener koji mi je pokazao šta je pravilno izvođenje vežbi koje su mi pomogle da ojačam svoje telo da postane sposobno i meni privlačno kao i nutricionista koji mi je svojim planom izračunao kalorije i napravio porcije u skladu sa mojim deficitom.

Bez obzira na njihovu pomoć i znanje koje su mi pružili bilo je puno trenutaka kada mi je falila podrška i motivacija u svakodnevnim izazovima i kada ništa ne ide bez obzira što sve znam. Bila mi je potrebna često pomoć prijatelja koji je to sve već prošao ali nisam ga imala u tom trenutku pa sam sve morala sama.

Zato sam i osnovala svoju stranicu na kojoj delim svoje znanje i iskustvo, kao i praktične savete, koja danas pomaže broju od 10000 žena da postignu svoje rezultate. Za sve one koji su poželeli da saznaju više i detaljnije sve što ih očekuje u procesu transformacije, napisala sam i elektronsku knjigu Od viška do održive kilaže koja je premašila sva moja očekivanja i već trocifrenom broju žena pomogla da postignu svoje rezultate. A za najhrabrije koje su donele odluku da krenu na svoj put promena, i žele moju pomoć i podršku da postignu svoj cilj sam organizovala online program podrške 1na1.

Kako da se kilogrami ne vrate kada jednom dostignemo željenu kilažu?

Najlakše je smršati ali je najteže održati kilažu. Prvi put u životu nemam problema sa održavanjem kilaže i ona već godinu dana stoji na istoj cifri. Kako sam to uspela? Odgovor je jedan: PROCES. Proces gubljenja 20 kg viška je trajao 8 meseci ali ja sam za to vreme naučila kako hrana utiče na moje telo tako da je se više ne plašim, izgradila sam svojim tempom zdravije navike koje mi pomažu da se osećam dobro i da ja kontrolišem hranu a ne ona mene, naučila sam zašto je redovna fizička aktivnost dobra i šta mi sve donosi a najvažnije od svega zavolela sam ponovo sebe i svoj odraz u ogledalu, promenila ugao gledanja na život počela da tržim sreću i zadovoljstvo u svakodnevnim malim stvarima, i naučila koji alati mi pomažu da svoje emocije prihvatim i PROživim kako ih više ne bih tešila hranom. Prihvatiti i zavoleti sebe je bio ultimativni cilj ovog mog putovanja i srećna sam što moje iskustvo usrećuje i pomaže drugim ženama koje se osećaju kao ja nekada.

OVO JE SAVET PLUS

Odakle možeš već danas da počneš?

Pošto ne postoji jedan univerzalni recept jer smo svi drugačiji ono što bih rekla odakle bi svi mogli da počenemo i odakle sam ja počela, je pre svega da obaviš razgovor sa sobom i zapišeš odgovore na jednostavna pitanja poput onog gde si krenula, šta želiš, šta te čeka na kraju, zašto ti dijete nisu pomogle, želiš li da živiš u odricanju, šta je ono što sada možeš da uradiš da promeniš situaciju na bolje i mnoga druga. Druga stvar koju možeš da uradiš jeste da osvestiš koje navike ti smetaju i kako želiš da ih promeniš i kako želiš da se osećaš sa novim navikama.

Treća stvar od koje možeš da kreneš je promena nekih malih a veoma značajnih stvari poput toga da manje jedeš napolju a više kod kuće, zatim da u kuću ne dovlačiš hranu od koje želiš da se odvikneš poput slatkiša, grickalica i sokova, jer ako ih nemaš pri ruci nećeš ih ni pojesti/popiti, kao i da osvestiš šta su prazne kalorije i da počneš da ih izbegavaš ili privremeno staviš na stand by poput sokova, dresinga, preliva i kafa sa dodacima poput šlaga, da se uobročiš i pojedeš ceo obrok bez škrtarenja, da uvedeš salatu uz svaki slani obrok u bilo kojim količinama za početak, i da uvedeš bar dve porcije voća dnevno i da unosiš dovoljno vode jer ako pijemo više vode manje su šanse za grickanjem, da sve što možeš obavljaš peške, koristiš stepenice umesto lifta, ideš bar jednom nedeljno u prirodu makar u najbližu šumu ili pored reke, jer boravak u prirodi osim što pozitivno utiče na naše fizičko zdravlje, utiče i na smanjenje anksioznosti i stresa i sl.

Ovo su samo od nekih praktičnih primera od kojih možeš početi, tempom koji tebi odgovara a svi ostali te čekaju u mojoj knjizi. Ono što je ključna stvar jeste da ne počneš naglo sa previše promena jer na taj način dugoročno nećeš održati fokus na svim stvarima i vrlo lako će doći do odustajanja. Preporuka je da uvodiš po nekoliko navika i kada osetiš da ih lakše obavljaš, bez naprezanja i muke, da onda dodaš nove. Zapamti ti se menjaš a za to je potrebno vreme jer loše navike si stvarala godinama i nije realno da ih sve promeniš odjednom za mesec dana. Ekstremni rezovi i prečice nisu dugoročna rešenja jer nam žvot okreću naglavačke a to ni najuspešniji ljudi nisu u stanju da izvedu. A nema ni potrebe. Zato, biraj pametno kada i šta jedeš, radi i misli onako kako tebi odgovara jer je ključ uspeha isključivo u tvojim rukama, ne postoji magično rešenje i niko se neće pojaviti sam od sebe da te natera da se pokreneš.TI si uspeh!

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Prijavi se i preuzmi

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use