5 načina da otpočneš sa promenama u procesu lične transformacije

Jovana Jevremović

Jovana Jevremović

Mentor u procesu lične transformacije i procesu mršavljenja

Danas delim sa tobom 5 načina odnosno lekcija koje sam ja spoznala da su mi pomogle da otpočnem sa svojim procesom lične transformacije. 

Kada kažem proces lične transformacije, mislim na proces koji se dešavao osam meseci a koji mi je pomogao da izgradim novi, zdraviji način života. 

1. Pusti priču pređi na dela.


Prestani da pričaš okolo o svojim željama i ciljevima, već svoju energiju uloži u svakodnevno preuzimanje konkretnih koraka. Npr. Umesto da pričaš kako ne možeš da prestaneš sa prekomernim količinama industrijskih slatkiša, i crpiš svoju energiju na ponavljanje priče o problemu koji si već osvestila, napravi prvi maleni korak da to zaista i primeniš u svakodnevnom životu. Napravi zdraviji slatkiš od tri sastojka – iseckaj pečeni lešnik, dodaj kakao, nekoliko urni i malo vode, sve zajedno pomešaj u secku i formiraj kuglice koje ćeš držati u frižideru i svaki put kada pomisliš na čokoladu ili keks, pojedi jednu. Oseti ukus, oseti kako tvom telu daješ energiju od kvalitetnih namirnica iz prirode, oseti kako se tvoje telo raduje.
Budi ponosna na sebe, kaži sebi „Bravo carice, ti to možeš!“.
Budi ponosna na svoj prvi korak ka izgradnji zdravijih navika.
Nemoj da siliš sebe i donosiš odluke kako nikada više nećeš pojesti kupovni slatkiš, već fokus stavi na to da svaki put kada napraviš ovakav izbor u danu, ti podržavaš sebe u svojoj nameri. Što češće izabereš zdraviji slatkiš, to ćeš ređe izabrati industrijski.
I neće ta promena doći preko noći, ali ako postane svakodnevna i u kontinuitetu, imaš velike šanse da će upravo to postati tvoja navika, a situacije kada biraš kupovni slatkiš – IZUZETAK.

Uskoro će tvoji rezultati biti pokazatelj tvog truda i rada i to je jedina podrška i motivacija koja će ti biti potrebna.

2. Nemoj da ideš glavom kroz zid.


Ako vidiš da nešto od onog što si zacrtala ne ide po planu i u skladu sa tvojim očekivanjima ili menjaj očekivanja ili prilagodi plan tako da ti bude realan – moguć, izvodljiv i da ti prija, bez pritiska i očekivanja da stalno ponavljaš isto a rezultata nema. Ako si dala sve od sebe, pokušala deset puta i vidiš da nema rezultata, ne krivi sebe već osvesti šta tebi u tom načinu ne odgovara i menjaj način. 

Seti se da ne možeš nove rezultate postići radeći stvari na stari, isti način kao i do sad.

3. Slušaj sebe


Prestani da pratiš savete koji ti nakon nekog vremena deluju besmisleno. Postoji mnogo bemislenih pravila, zabrana i mitova u ishrani i fitnesu. Npr. Izbaci večeru i smršaćeš. Ako si 10 dana za redom pokušala da ne večeraš, a nakon toga oko 11, 12 sati uveče dođeš u situaciju da opustošiš frižider ili ostavu i pojedeš sve što ti se nađe na putu, dozvoli sebi da prihvatiš da ti to ne odgovara. Umesto toga uloži vreme u istih tih 10 dana da osvestiš kalorijsku vrednost namirnica, šta znači pojam kalorijski deficit i šta znači „mršavi se punog stomaka“ i razumećeš zašto ti ovo sve govorim. Pravila, zabrane i odricanja su odavno prevaziđeni. 

Ako vidiš i sama da te to ograničava ili te tera da odustaneš, preispitaj tvoj stav koji imaš o tome. 
Nije sramota predomisliti se. 
Čak šta više, mnogo je lakše osvestiti da nam nešto više ne odgovara u šta smo ranije silno verovali, nego odustati. 

4. Upoznaj sebe.


Prati svoje emocije tokom dana. Za početak razumi da ne postoje pozitivne i negativne emocije. Postoje emocije koje nam izazivaju prijatne i neprijatne osećaje. Nemoguće je jedne odstraniti a osećati samo druge. Npr. Svi mi volimo da se osećamo veselo, raspoloženo i motivisano. Međutim kako bismo ikada bili u stanju to da osetimo ako prethodno nismo osetili na svojoj koži šta znači biti tužna, neraspoložena i demotivisana. Emocije su nam potrebne jer nam ukazuju na to da nam je nešto potrebno.
Zato umesto da svoju tugu, usamljenost i nervozu zatrpavaš, ignorišeš ili tešiš čokoladom, brzom hranom ili grickalicama, pitaj je „Koju poruku mi šalješ, šta mi zaista treba?“ To se zove otkrivanje potrebe. A onda, kada je otkriješ onda ćeš znati šta treba da uradiš da zadovoljiš sebe na drugačiji način jer hrana ne služi tome. 

Potrebno je naučiti prihvatiti neprijatne emocije i uložiti vreme da razumeš da su to faze i trenuci koji će proći. Ako ih potiskuješ, ignorišeš i ne prihvataš jer ne znaš šta da radiš sa njima, onda imaš problem jer ti trenuci onda postaju stanja u koja se zakopaš. Onda postane teško. 

Razumem te, prošla sam i dan danas prolazim to jer je to normalan deo života. Ali razumi i ti sebe da ovakvo ponašanje neće proći samo od sebe. 

5. Nastavljaj dalje i kad je teško.

Šta god da se desi samo nastavi dalje. Znam šta misliš „Ma kako da ne, nastavi ti?“ Haha jesam, zato ti i kažem. Iz svoje kože goovorim. Kako bih drugačije bila ovde gde jesam danas?
Loše navike su tu nekada i ceo život i ne mogu da nestanu preko noći samo zato što smo mi odlučili da ih promenimo. Upravo to, odlučili smo da ih promenimo. A za promenu je potrebno vreme.
Naravno da je teško. Nijedna proimena nije laka. Polomi ti se stolica koji si obožavala pa danima, mesecima ulažeš vreme da pronađeš drugu, istu takvu ili još bolju. Pa biraš boju, pa biraš oblik, pa biraš stil, pa je uklapaš sa bojama na zidu, pa sa ostatkom nameštaja itd. Da ne nastavljam dalje, verujem da si razumela suštinu. 

Teško je i držati dijetu, pa ti ulažeš vreme u nju iako znaš da će ti rezultati nestati kad prestaneš da je držiš. Zašto umesto toga svoje vreme, energiju pa i novac ne bi uložila u promene i kreiranje zdravijih navika koje će te služiti ostatak tvog života? Ovako bar znaš zašto je teško i zašto ti se isplati da nastaviš dalje. 

Da ponovimo ključne poruke tj. 5 načina od kojih možeš da počneš sa promenama u procesu lične transformacije:

1. Pusti priču pređi na dela.
2. Nemoj da ideš glavom kroz zid.
3. Slušaj sebe.
4. Upoznaj sebe.
5. Nastavljaj dalje i kad je teško.Znam da je mnogo teško početi iznova kada si sto puta pokušala. Znam da se plašiš još jednog neuspeha, znam da misliš da je teško dostižno i da si zbunjena i da imaš mnogo pitanja. 


Baš zato, ako imaš želju i jaku potrebu a ne znaš kako, želim da te pozovem da se priključiš narednoj ekipi programa podrške Veliki Izazov koji startuje 1.marta. 

Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.

Prijavi se i preuzmi

We use Sendinblue as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Sendinblue for processing in accordance with their terms of use